Новият PEUGEOT 5008
Новият PEUGEOT 5008

Глоба за Daimler?

Скандал с емисии на дизелово гориво

E-Klasse mit PEMS(Portable Emission Measurement System)-Anlage// E-Class with PEMS(PortableEmission Measurement System) device

Германският министър на транспорта Андреас Шеуер заплаши да наложи на Daimler глоба от 3,75 милиарда евро (4,4 милиарда долара) за скандал с емисии на дизелово гориво.

Съобщението идва, след като Шеуер неотдавна попита изпълнителния директор на Daimler Дитер Зетше за това колко ванове Mercedes-Benz и автомобилите трябва да бъдат взети под внимание, след като регулатор намери нелегален софтуер в един от моделите.

Spiegel, без да цитира източници, заяви, че Шеуер изразява безпокойство, че могат да бъдат засегнати общо 750 000 превозни средства от Mercedes и че министерството може да наложи глоби до 5000 евро за кола.

Говорител на министерството на транспорта заяви, че производителят на автомобили и министерството на транспорта са се съгласили да изяснят изключително сложни технически въпроси, свързани с дизеловите емисии. Той каза, че след срещата на Шеуер със Зетше са били договорени конкретни стъпки за това колко ванове Mercedes и автомобили трябва да бъдат фиксирани.

Daimler каза, че ще обжалва решението да класифицира софтуера си като незаконен и ще оспори заключенията в съда, ако е необходимо, въпреки че заяви, че сътрудничи напълно.

Според Spiegel  съществуват значителни доказателства, че дизеловите двигатели на моделите от клас C на Mercedes  също са засегнати и  представителите на Daimler ще бъдат призовани в министерството преди планираната последваща среща на Зетше и Шеуер.

Според доклада най-малко 80 000 автомобила може да се наложи да бъдат оттеглени в резултат на това.

Говорител на Daimler заяви, че групата е поела ангажимент да запази поверителността на дискусиите си с Министерството на транспорта и няма да коментира.