НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

PSA спира съвместните си предприятия в Иран, заради санкциите от САЩ

През 2017 г. групата е продала в Иран 444 600 автомобилаpsa_iran

Reuters

L’Economiste

Париж – Групата на PSA започна да спира дейността си в Иран, за да избегне санкциите на САЩ след оттеглянето на Вашингтон от международната ядрена сделка.

„Групата започна да спира дейностите си за съвместно предприятие, за да спази законодателството на САЩ до 6 август“, казва се в изявление неотдавна. „С подкрепата на френското правителство, Groupe PSA се ангажира с американските власти да обмислят отказ.“

Напомняме, че Вашингтон заплашва да накаже компаниите, които правят бизнес с Иран, след едностранното оттегляне от ядрената сделка. Въпреки протестите на европейски съюзници, американските власти се опитват да наложат ембарго на Техеран.

Производствени сделки на стойност 700 млн. евро (818 млн. долара) са подписани от PSA, докато Renault обяви нова инвестиция в завод за увеличаване на производствения капацитет на 350 000 автомобила годишно.

През 2017 г. групата е продала в Иран 444 600 автомобила. Това беше най-големият външен пазар миналата година пред Китай, Великобритания, Италия и Германия. Очакваше се този обем да се увеличи значително през следващите няколко години, според прогнозите. PSA продава в Иран предимно стари модели на градски автомобили Peugeot 206 и Peugeot 405 седани от местно производство.

Спирането на съвместните предприятия не променя текущите финансови насоки на PSA, посочва групата.