НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Rolls-Royce ще премине към електрическа енергия до 2040 г.

Компанията ще въведе първия си електрически автомобил в

Визията на Rolls-Royce Next 100 беше витрина за бъдещите дизайнерски идеи и технологии на марката.

Визията на Rolls-Royce Next 100 беше витрина за бъдещите дизайнерски идеи и технологии на марката.

следващите 10 години

Rolls-Royce, която понастоящем предлага само 12-цилиндрови бензинови двигатели в колите си, ще бъде „напълно електрическа“ до 2040 г., за да се съобразят с промените в международните правила, каза главният изпълнителен директор Торстен Мюлер-Отвош пред  The Financial Times.

Обединеното кралство и Франция обещаха да забранят автомобили, които се движат без електричество до 2040 г., но шефът на Rolls-Royce смята, че други пазари, като например САЩ или Близкия изток, също ще последват.

„Когато погледнеш какво се случва в Саудитска Арабия, когато видиш какво се случва в Дубай, Абу Даби, те всички търсят алтернативна енергия.“ Електрификация ще настъпи и в тези страни рано или късно.

Той добави: „Определено ще предлагаме 12-цилиндрови двигатели толкова дълго, колкото можем, доколкото законно им е разрешено да се предлагат.“

Компанията се стреми да въведе първия си електрически автомобил в рамките на следващите 10 години, но смята и, че ще прекрати своите съществуващи двигатели.

595e89a1a3630f5b508b76ba-750-562Производителите на автомобили по целия свят работят върху електрически превозни средства, за да отговарят на все по-строгите норми за емисиите, особено в Европа и Китай.

За Rolls-Royce натискът в посока на енергията на батериите се дължи повече на „законовите изисквания на пазарите по света“, отколкото на екологичните проблеми, каза Мюлер-Отвош. „Тези коли не се използват широко, никой не ги кара на дълги разстояния, а пробегът на Rolls-Royce е по-нисък от този на средния автомобил.“

Докато преходът от бензинови и дизелови автомобили към батерийни превозни средства се очаква да отнеме десетилетия, няколко правителства са определили срокове, когато искат по-старите превозни средства без електричество да бъдат преустановени.

Правителството на Обединеното кралство ще забрани продажбата на нелегални автомобили до 2040 г., както и някои хибридни автомобили. Франция също така ще забрани всички неелектрически коли дотогава и Германия е посочила, че ще бъде отворена за подобни движения.

Китай иска да разполага с една пета от новите си автомобили, задвижвани електрически до 2025 г. и ще изисква от дружествата, които оперират на пазара, да продават част от електрическите превозни средства.

 

© 2018 The Financial Times