НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Hennessey Venom F5 (2019) – най-бързият в света?

Първият пътнически автомобил, който достига 300 мили в часHennessey-Venom_F5-2019-1024-03

На изложението SEMA  в Норвегия, Джон Хенеси от Hennessey Special Vehicles разкри многоочакваната Venom F5.

Hennessey Venom F5 е изцяло нов хиперкар, проектиран и построен от самото начало с една цел – да бъде  абсолютно най-бързият кола на земята. Hennessey и екипът са разработили изцяло нов дизайн, шаси и каросерия от въглеродни влакна, фокусирани върху аеродинамиката, за да се постигне възможно най-ниско съпротивление. Новият дизайн на F5 даде коефициент на съпротивление от само 0.33.

„Ние сме проектирали F5 да бъде дълговечен, така че след 25 години все още ще има ниво на изпълнение и дизайн, които ще бъдат несравними“, каза Джон Хенеси, основател и главен изпълнителен директор на компанията. „F5 е изцяло нова кола, проектирана и построена от нула, от двигателя до шасито. Очакваме Venom F5, като най-мощния вятър със скоростта на торнадо, да бъде първият пътнически автомобил за постигане на повече от 300 мили в час и сме работили в тясно сътрудничество с Pennzoil, за да ни доведе до финалната линия.“

Hennessey-Venom_F5-2019-1024-04Екипът на Hennessey разработва изцяло нов двигател с двойно турбо V8, който ще доставя над 1600 к.с. Двигателят ще бъде комбиниран със 7-степенна скоростна кутия с еднопосочно предаване с лостче и ще предава мощността до задните гуми. Хиперкарът ще включва и изцяло ново леко шаси и цялото тяло от въглеродни влакна, което ще даде на F5 максимална маса от 2950 кг.

Комбинацията от леко тегло, нисък коефициент на въздушно съпротивление и всичките конски сили ще донесе ново ниво на производителност при   хиперките. Ускорението от 0 до 300 км в час ще бъде за по-малко от 10 сек., което ще направи новата Venom по-бърза от сегашните състезателни автомобили от Формула 1. От нула до 400 км в час и обратно до пълно спиране ще отнема време под 30 сек. Най-високата скорост на Hennessey Venom F5 се очаква да надвиши 300 мили в час.

Базовата цена за Hennessey Venom F5 е 1,6 милиона щатски долара. Компанията планира да направи само 24 екземпляра.

„Shell има късмет, че е изградила технически и съвместно инженерингови съюзи с някои от най-почитаните автомобилни визионери в индустрията“, заяви Пати Ланинг, вицепрезидент по маркетинга на  Shell Lubricants. „Работа ръка за ръка с Hennessey над един от най-зашеметяващите пътни автомобили, които сме виждали, беше невероятно преживяване. Споделихме страст в представянето и знаем, че Pennzoil ще защити двигателя на F5 при разработване и тестване на производството“.

Hennessey също разчита на Shell V-Power NiTRO + Premium бензин, за да зарежда хиперкара на тестовата писта.