НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Новият hatch 2019 Peugeot 208 GTi ще бъде електрически

Ще бъде показан догодина в Женеваpeugeot_208_gti_-_front_watermarked

Auto Express

Спортното Peugeot 208 GTi EV ще бъде редом с новия бензинов горещ hatch на френската марка, а на снимките е визуализирано как може да изглежда.

Peugeot пуска чист електрически модел 208 GTi, който ще бъде в гамата, когато новото поколение на supermini пристигне следващата година, научи Auto Express.

Марката се стреми да въведе нова версия на автомобила на автомобилното изложение в Женева през следващата пролет. Моделът ще премине към нова CMP (Common Modular Platform) архитектура, която предлага много по-висока ефективност, по-евтини разходи за изграждане и, от решаващо значение, възможност за чисто електрически варианти.

peugeot_208_gti_-_rear_watermarkedЕдна чисто EV версия на следващия 208 винаги е била в плановете, тъй като PSA обяви, че платформата ще се предлага в две версии: CMP (известен също като EMP1) и e-CMP. Сега шефът на Peugeot Жан-Пиер Импарато предложи електрическите 208 да бъдат предложени и като GTi.

Импарато също така каза, че Peugeot Sport активно разработва високоефективни автомобили с електрифицирани двигатели. Както Auto Express разкри миналата година, 300 к.с. хибридна версия на 3008 е на път; френската фирма също разработи концепции като 308R Hybrid, за да демонстрира технологията.

„В момента работим върху тях.“ каза Импарато. „Няма да да е толкова лесно, защото сме изправени пред прага за 2020 г. [целите на ЕС за емисиите на CO2 за производителите]. През следващите 10 години мощността ще бъде лесна за постигане с електричество. Ще мога да пусна на пазара автомобили с мощност от 400 кВт (536 к.с.). Това променя всичко.“

Импарато вярва, че предлагането на 208 с редица двигатели е по-важно от това да има самостоятелни EVs, както конкурентът на Renault е направил със своята ZOE, която се продава заедно с конвенционалното Clio.