Ford създава подразделение със седалище в Детройт

Ще прави автономни превозни средства441341

Ford се стреми да бъде световен лидер при самоуправляващите се автомобили и всички свързани технологии. Компанията създаде за целта нова дивизия – Ford Autonomous Vehicles LLC.

В по-голямата си част подразделението ще бъде със седалище в Корктаун в Детройт и дори е структурирано да поема инвестиции от трети страни. Ford  вече планира да инвестира около 4 млрд. долара в разработването до  2023 г.

Ford има и дял от собствеността в Argo AI, компания, базирана в Питсбърг, която се фокусира върху разработването на система за самоуправление и ще попадне под контрола на новото подразделение.

FAV LLC ще бъде управлявана от сегашния шеф на Автономните превозни  средства и електрификацията – Шериф Мараки.

441339За да има този голям бюджет за научноизследователска и развойна дейност, ще се намали финансирането на други места, както и премахването на много модели от предстоящата американска линия, включително Fiesta, Focus, Fusion и Taurus.

До 2020 г. средната възраст на шоурумовете на дилърите на Ford ще намалее от 5,7 на 3,3 години, като ще се замести три четвърти от неговата гама и добавят четири нови камиона и SUV. Хибридният пикап F-150, например, ще пристигне през 2020 г. и не след дълго, след като дебютът на Mach 1 ще бъде изцяло електрически. SUV на Bronco се очаква да дебютира през януари тази година в Детройт.