ГАЗ представи образци на безпилотни автомобили

Горкиевският автозавод за пръв път демонстрира автономни автомобилиgazpespilot2

На Московския международен автосалон в рамките на технологическия фестивал Mobilistic 18 компания представи два автономни модела на базата на електробусите  ГАЗел NEXT, снабдени с два различни типа системи за автономно управления.

В автомобилите са реализирани високотехнологични решения – в това число – възможност за разпознаване границите на преминаваната част на платното при отсъствие на пътна маркировка и защита от кибератаки. Изложбата премина в Москва в изложбения център „Крокус Экспо“ от 29 август до 9 септември.

В продължение на дълго време Горкиевският автозавод реализира програма за разработване на автомобили, снабдени със системи за автономно управление. В компанията са създадени и преминават полевите изпитания няколко образци безпилотни транспортни средства със системи за автопилот от различни типове и различни нива на автономност.

gazpespilot1Безпилотните автомобили ГАЗ осигуряват напълно автономно придвижване по зададен от оператора маршрут. Централният компютър прави оценка на възможностите за пресичане на траекторията на автомобила и препятствията.  В зависимост от избрания сценарий,  се извършва или корекция на маршрута за безопасна маневра, или спиране с възможност за екстрено спиране.

На двете машини са поставени системи за навигация на базата на високочестотни GPS/ГЛОНАСС модули с приемници, които позволяват да се определи местоположението на автомобила с точност до 1 см.

Една от безпилотните машини използва лазерни датчици-лидари. Те разпознават границите на пътя по индиректни знаци, ако пътните маркировки липсват или не са видими, както често се случва през зимата или при лошо време.

Другият електромобил разполага със система за управление на базата на стереокамери. Тя се използва за ориентиране в пространството, без да смущава останалия безпилотен транспорт, като от своя страна също е защитена от смущения, включително кибератаки.

ГАЗ планира да използва своите технологии не само в автономните превозни средства, но и в системи за активна помощ на шофьорите, които ще се вграждат в серийните автомобили на компанията.

 

За Горкиевския автозавод

ГАЗ (www.azgaz.ru) е водещ производител на комерсиален транспорт в Русия. Произвежда леки и среднотонажни комерсиални автомобили за малкия и среден бизнес, за различните отрасли на промишлеността, комуналното стопанство, селскостонаските предприятия, медицинските и училищните учреждения в Русия и чужбина. Заема лидерска позиция в Русия – дава повече от 50% в сегмента лна леки комерсиални автомобили и 70% – в сегмента на среднотонажните товарни автомобили.  Има широка дилърска мрежа – повече от 220 центрове за продажба и 1650 магазина за фирмени части. Основните модели на пускана техника са ГАЗель NEXT, ГАЗон NEXT, ГАЗель БИЗНЕС, Соболь БИЗНЕС, Садко. В сглобяването на автомобилите има 583 промишлени роботи, равнището на автоматизация на ключове участъци е 85%. Покрай техниката от  марката ГАЗ, предприятието пуска автомобили за компаниите Volkswagen и Daimler. Предприятието е разположено в Нижний Новгород.