В Британия построиха най-бързият в света сериен кросоувър

Lister LFP има максимална скорост – 322 км в час!0-0

В света на спортните кросоувъри се появи поредният рекордьор – Lister LFP, създаден на базата на Jaguar F-Pace. Производителят твърди, че това е най-бързият сериен  SUV в света: максимална скорост – 322 км в час!

Твърдението „най-бърз“ може да се трактова различно – едни разбират това като ускорение до 100 км в час, други – максимална скорост, трети – време за изминаване на някакво култово състезателно трасе, напр. Нюрбургринг. Британският производител на ексклузивни спортни коли  Lister е решил да се противопостави на конкурентите с максимална скорост и заяви, че именно по този параметър LFP ще бъде най-добър от най-добрите.

Машината, създадена на базата на топ-версията SVR на средноразмерния кросоувър Jaguar F-Pace, може да стига 322 км в час. Някои тунинги на паркетници могат да се движат по-бързо (например, Nissan Qashqai от ателие Severn Valley Motorsport стига до рекордните 382 км в час), но Lister има лиценз на производителя, а  затова е в правото си да претендира сред серийните машини. Досега първо в това отношение беше Lamborghini Urus – 305 км в час.

0-2-1По мощност Lister LFP – не е рекордьор – компресорният 5-литров V8 е форсиран от 550 до 679 к.с. Двигателят на Lamborghini Urus е по-слаб – 605 к.с., но серийният Jeep Grand Cherokee Trackhawk разполага с мощност 717 к.с. За динамическите качества на своя модел Lister за сега нищо не съобщава, както и за доработката на ходовата част. Затова пък можете да се порадвате на екскизите, даващи представа за външността, а премиерата е скоро. Минималната цена на Lister LFP ще бъде 140 хил. фунта стерлинги. Всичко Lister планира  на пусне 250 кросоувъра LFP.

Основана в средата на 50-е на миналия век Lister Motor Company е широко известна в тесни кръгове като производител на реплики на спортни ягуари и спортни автомобили собствена разработка. Компанията също е известна с това, че тунингова  актуални модели на Jaguar и ги продава под собствена марка. През февруари Lister анонсира оригинален хиперкар Storm II с двигател V12 с мощност около 1000 к.с.