Показаха електрическата концепция ŠKODA VISION iV

Автомобилът е близо до производствената версияvisioniv1

ŠKODA представи своята изцяло електрическа концепция VISION iV на автомобилното изложение в Женева – купе, базирано на MEB платформата на Volkswagen, която „предлага поглед към бъдещето на електрическото оборудване на ŠKODA.“.

VISION iV концептуалният автомобил притежава задвижване на всички колела и два електродвигателя с мощност 306 PS. Той се ускорява от 0 до 100 км в час за 5,9 секунди и може да достигне максимална скорост от 112 мили в час.

Батерията VISION iV 83kWh предлага максимален пробег до 500 км въз основа на стандарта WLTP. ŠKODA твърди, че батерията може да бъде заредена до 80% от общия си капацитет за 30 минути.

visioniv4ŠKODA VISION iV е с дължина 184 инча, ширина 76 инча и височина 63,5 инча. Разполага с безръчни врати, а крилата на огледалата се заменят с камери за 180 градусова видимост.

Интересното е, че ŠKODA VISION iV може да се контролира с помощта на жестове, а благодарение на интелигентното разпознаване на речта с онлайн поддръжка – може да се разберат цели изречения и дори диалекти.

Доколкото VISION iV е концепция, ŠKODA казва, че автомобилът „предлага поглед към първата серийна кола на ŠKODA, базирана на MEB платформата на Volkswagen Group”, така че това, което чешката марка планира за производство, може да изглежда доста сходно.

Това не е единствената концепция на MEB, която видяхме през последните дни, тъй като испанската марка SEW на VW разкри своя изцяло електрически хечбек el-Born, базиран на същата платформа. Освен това се казва, че този автомобил е близо до крайния продукт, а производствената версия ще се появи на пазара още през 2020 г.