VW е избрал Сърбия за нов автомобилен завод

За инвестицията се конкурираха Румъния, България, Сърбия и Турцияfull_tablet_6dd7cacf-afaa-41d7-8ab4-4f3a59f60f59

Източник: just-auto.com

Volkswagen все още проучва възможностите за изграждане на нова фабрика за автомобили в Източна Европа и все още не е взел никакво решение, каза Марк Лангендорф от отдела за комуникации на групата в интервю за сръбския вестник „Блиц“.

Според Profit.ro, сръбският всекидневник „Вечерне Новости“ и неофициални източници обаче, автомобилопроизводителят неофициално е взел решение за Сърбия заради „благоприятната икономическа среда и множеството доставчици на части“. Решаващият аргумент в полза на Сърбия обаче, са значителните залежи на литий, използвани при производството на електрически акумулатори, намерени в страната, според медийните източници.

Сред държавите, конкуриращи се за инвестицията, са Румъния, България, Сърбия и Турция, съобщи romania-insider.com.

Миналият ноември, шефът на Volkswagen – Хърбърт Дийс, заяви, че производителят търси място за нова фабрика за няколко марки в Източна Европа, като се очаква да започне производство след 2022 г. Инвестицията е оценена на 1,4 млрд. евро. След това Volkswagen ще прехвърли производството на SUV-тата Skoda Karoq и Seat Ateca, които в момента се произвеждат в Kvasiny, Чехия, на новата фабрика, в която ще работят 5000 души.

В момента в Румъния има две фабрики за автомобили – Dacia в Питещи и Ford в Крайова.