Годишни награди за електромобилност „Кубратов меч“

Голямата награда получи Министерство на образованието и науката

Наградата за публицистика взе сайт avtosalon.bg

Проф. Костадинов - съветник на министъра на образованието и науката, връчва награда на автора на сайта. В средата - г-н Левков, председател на ИКЕМ. Вдясно г-н Костов от Българската стопанска камара

Проф. Костадинов – съветник на министъра на образованието и науката, връчва награда на автора на сайта. В средата – г-н Левков, председател на ИКЕМ. Вдясно г-н Костов от Българската стопанска камара

bia-bg.com, със съкр.

На 10.04.2019 г. в зала „Средец“ на х-л Балкан, Националната браншова организация за електрическа мобилност – ИКЕМ  връчи за 8 ма поредна година своите награди  „Кубратов меч“, за  развитие на електрическата мобилност в България за 2018 г.

Гости на церемонията бяха Красимир Вълчев – Министър на Образованието и Науката, Радосвет Радев – Председател на Българската Стопанска Камара, Лъчезар Борисов – Зам. Министър Министерство на икономиката, Генерал-майор д-р Груди Ангелов – Началник на Военна академия „Г.С. Раковски“,  проф. Костадин Костадинов – съветник на министъра на образованието и науката в сферата на научни изследвания и иновации, представители на медиите, членове УС на ИКЕМ, членове и партньори на ИКЕМ, привърженици на електромобилността.

Бяха приети най-новите членове на организацията.

В Категория: „Екипен проект“ за 2018 г. бяха отличени:

– Партньорска платформа за Енергийна и киберсигурност и умни градове: „Energycybersec“, за създаването на първата национална платформа за енергийна и киберсигурност и електрическа мобилност.

В платформата участват:  Военна Академия “Г.С Раковски”, Асоциация за развитие на София, Софийски форум за сигурност, Българско ядрено дружество и Национална браншова организация за електрическа мобилност – ИКЕМ. Платформата споделя визията да подпомага развитието на процесите по разработване на аналитично съдържание и информация по енергийна киберсигурност, създаване на устойчиви модели по образование и професионално обучение, иновациите и предприемачеството в тази област.

– „Елджой ООД“ и „Елпром ЕМЗ“ ООД,  за партньорски модел на зарядна станция и електрически велосипеди, за ползване в градски условия.

Моделът стартира през 2018 г. в гр. София и беше мултиплициран и в общините Белене и Иваново.

57306064_2393833894185411_387567068423127040_nВ Категория „Наука и образование“ за 2018 г. бяха отличени:

– Красимир Панчев, за публицистика и популяризиране на електромобилността чрез  Авторския сайт avtosalon.bg.

Авторска публицистика и популяризиране на електрическата мобилност по широк кръг от теми свързани с електромобилите, хибридните автомобили, автомобилите на водород и такива с автономно управление.

– ВОЕННА АКАДЕМИЯ „ГЕОРГИ СТ. РАКОВСКИ“, за въвеждане на професионално обучение по киберсигурност и участие в модела за Секторен съвет за електрическа мобилност (ССЕМ).

През 2018г. партньорството на Военна академия „Г. С. Раковски“ и ИКЕМ бе особено ползотворно. На територията на академията се проведоха множество събития по енергийна и киберсигурност, електрическа мобилност и др. Създадена бе новата магистърска програма за енергийна киберсигурност и електрическа мобилност.

Наградите връчи проф. Костадин Костадинов – съветник на министъра на образованието и науката.

Категория: „Бизнес постижение“ за  2018 г. наградите връчи Радосвет Радев – Председател на Българската Стопанска

Наградените

Наградените

Камара, на:

– ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, за реализиран модел на логистика за социалния патронаж в Община Гоце Делчев, с електромобил и зарядна станция.

Електромобилът е закупен от Община Гоце Делчев по Програмата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд. Общината изгради и зарядна станция за електромобили

–  АЕЦ „КОЗЛОДУЙ“ ЕАД, за реализиран транспортен модел с три  електромобила и зарядна инфраструктура от четири броя зарядни станции – българско производство.

– „РАЙД ШЕЪР БЪЛГАРИЯ“ АД, за първата услуга за споделяне на автомобили в България, използваща изцяло електрически автопарк.

SPARK оперира вече със 150 електромобила, като до края на годината броят им се очаква да надмине 300. Услугата освен, че е изключително полезна в градска среда, поради положителния ефект, който оказва на трафика и броя на колите в него, е напълно екологична. За година и половина услугата се превърна във важна част от транспортния микс в София. Платформата вече предлага достъп до 150 електромобила и зоните покриват големи части от града.

– EVN БЪЛГАРИЯ,  за модел на електромобилност в гр. Пловдив, включващ електромобили за автопарка на ЕVN и публични зарядни станции, разположени в централната градска част.

Зареждането ще бъде безплатно в първите години от проекта.

В Категория „Български продукт“ за  2018 г.   „СИН КАРС ИНТЕРНЕШЪНЪЛ“  ЕООД

Г-н Росен Даскалов вече строи в Русе завод за български електромобили.

Г-н Росен Даскалов вече строи в Русе завод за български електромобили.

За разработка и официално представяне през 2018 г.  на първия български електрически автомобил – SIN S1.

През 2018 г. фирмата представи освен шосейна версия на първия български електрически автомобил SIN S1 и първият български състезателен автомобил SIN R1 GT4; концепция за мултифункционален и компактен електромобил L City, планиран за производство у нас (прототип на същия, заедно с останалите автомобили са представени и  автосалона в Женева през март 2019 г.

Голямата награда "Кубратов меч" получи Министерство на образованието и науката в лицето на министър Вълчев

Голямата награда „Кубратов меч“ получи Министерство на образованието и науката в лицето на министър Вълчев

Наградата беше връчена от Лъчезар Борисов – Зам. Министър Министерство на икономиката и я получи  Росен Даскалов – собственик на компанията.

Повече за Росен Даскалов може да се научи от току що излязлата от печат книга на автора на сайта – „Създатели на автомобили“.

ГОЛЯМАТА НАГРАДА: „КУБРАТОВ МЕЧ” получи МИНИСТЕРСТВО НА НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО (МОН) в лицето на Министър Вълчев, за цялостен принос и за създаване на първия в България „Секторен съвет за електрическа мобилност“ (ССЕМ), като модел за връзка между бизнеса, средното, висшето и професионалното образование и обучение,  съответстващи на потребностите на българската икономика.