В Renault ще разгледат предложението за сливане с FCA

„Реална възможност за френската автомобилна индустрия“73cedcd8c3ed3ddde75550702de60a2b-kxgF--835x437@IlSole24Ore-Web

По autonews.com

Бордът на Renault се събира на 4 юни, за да обсъди предложението за сливане с Fiat Chrysler, заяви френският автомобилен производител, като министърът на финансите Бруно Ле Миар повтори условната подкрепа на правителството за връзката.

Директорите на Renault ще решат дали да започнат официални разговори с FCA, когато те се съберат след неформални работни сесии, които се провеждат тази седмица, предаде Reuters. Срещата е насрочена за 4 юни, заяви говорител на компанията.

Италианско-американската FCA в понеделник направи предложение за сливане с Renault, за да създаде третия по големина в света производител на автомобили, обединявайки силите си за справяне с предизвикателствата, свързани с индустрията, включително регулиране на вредните емисии, електрификация на автомобилите, свързаност и автономност на шофирането.

Появиха се и въпроси относно влиянието на сделката върху партньорството на Renault с 43,4% собственост на Nissan, вече обтегнати след ареста и свалянето на бившия им председател от Алианса Карлос Госн, който сега очаква процес в Япония за обвинения във финансови нарушения, които той отрича.

Но френското правителство, най-големият акционер на Renault с 15-процентен дял, потвърди подкрепата си за комбинацията – при условие, че запази френските работни места и индустриални обекти, ще запази съюза с Nissan и ще подпише нов европейски проект за производство на батерии.

Заявката на FCA представлява „реална възможност за френската автомобилна индустрия“, заяви финансовият министър Ле Миар пред местната информационна агенция Agence France-Presse.