VW ще прави 36 000 точки за зареждане в Европа до 2025 г.

Зареждането на електрическа кола – възможно като зареждането на смарт телефонVW-charging-electric-car

electrek.co

Volkswagen Group обяви значително разширяване на инвестициите си в инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили, като до 2025 г. планира да инсталира 36 000 точки за зареждане в Европа.

През последните няколко години Групата вече е участвала в разгръщането на някои мрежи за зареждане, като Ionity, но германският автомобилен производител планира да разшири собственото си пряко участие в EV зареждането.

Неотдавна обявиха: „Volkswagen се стреми към бърз пробив за електрическа мобилност и удвоява усилията си в областта на инфраструктурата за зареждане. В цяла Европа до 2025 г. Групата ще инсталира общо 36 000 точки за зареждане; 11 000 от тях ще бъдат разработени от марката Volkswagen. Те ще бъдат инсталирани в заводите на марката и на около 3000 Volkswagen представителства във всички големи градове.

Със своята група от компании за зареждане на инфраструктурата Elli (Electric Life) и услугата за зареждане We Charge, Volkswagen се придвижва и в още по-изгодни бизнес области, свързани със зареждането. Като цяло групата инвестира около 250 млн евро за своите европейски обекти. В същото време Групата призовава за други мерки, които да влязат в сила бързо за повече станции за зареждане в Германия.”

Томас Улбрих, член на Управителния съвет на марката Volkswagen, отговорна за електрическата мобилност, заяви: „Зареждащата инфраструктура ще става все по-важен фактор за бързия пробив на електрическата мобилност в Германия. Зареждането на електрическа кола трябва да стане също толкова лесно и нормално, колкото и зареждането на смарт телефон. Ето защо се нуждаем от значително повече станции за зареждане в обществените пространства и прости правила за инсталирането на частни Wallbox-и. Volkswagen възнамерява да се включва в разработването на инфраструктура за зареждане на всички нива,”

VW е наясно с моделите на зареждане на електрически превозни средства, а според прогнозите, зареждането от дома е около 70% от всички зареждания.

Марката планира да предлага решения за зареждане от дома чрез Elli, новата компания за енергия и зареждане на Volkswagen.

Автомобилният производител казва, че „ще инсталира около 4000 точки за ползване от служители; много от тях ще бъдат достъпни за обществеността.“

Макари тези планове да не са съвсем ясни, вероятно това е отговорът на VW към мрежата за зареждане на Tesla.