Volvo XC40 electric ще бъде разкрит през октомври

Това е и един от най-безопасните автомобили на марката258243_The_fully_electric_XC40_SUV_Volvo_s_first_electric_car_and_one_of_the

Това ще бъде първият електромобил на компанията, когато бъде представен.

Електрическа версия на всъдехода Volvo XC40 ще бъде разкрита на 16 октомври, съобщи шведският производител.

На този етап не са дадени данни за пробега или мощността, въпреки че цифровите изображения, пуснати от Volvo, предполагат, че автомобилът ще използва два електродвигателя, за да достави задвижване на четирите колела.

CCS порт също се вижда над задното колело, за бързото зареждане на постоянен ток и, като разширение, зарядното захранване тип 2, предлагано от зарядни устройства за домашни стени.

Междувременно шефът на Volvo по безопасността Малин Екхолм казва, че електрическият XC40 ще бъде „един от най-безопасните автомобили, които сме създавали някога.“

2_volvo_xc40_electricЗа тази цел Volvo изцяло е преработил предния край на XC40, за да се справи с липсата на двигател с вътрешно горене.

От друга страна производителят е създал алуминиева клетка, за да защити акумулатора на автомобила в случай на сблъсък. Това помага да се създаде зона за мачкане около клетките, които – както е нормално в електрическата кола – са разположени под пода.

Volvo казва, че от това има допълнителната полза за намаляването на риска от преобръщане на автомобила при авария.

Задната част на автомобила също е подсилена: компанията казва, че „електрическият задвижващ механизъм е интегриран със структурата на каросерията“, за да помогне за директните сили на сблъсък далеч от кабината и всички пътници вътре.

Обещава се и нова технология за активна безопасност, като електрическият XC40 е първото Volvo, което се възползва от новия пакет от ADAS (Advanced Advanced Drivers Assistance Systems) на фирмата.

Той разполага с няколко радара, камери и ултразвукови сензори, за които Volvo твърди, че ще „поставят основата за бъдещото въвеждане на технология за автономно задвижване“.

Повече подробности за електрическия XC40 ще бъдат обявени през следващите седмици. Преди две седмици Volvo добави в своята гама хибридна версия на най-малкия SUV.