Volkswagen прави завод за 1,4 милиарда долара в Турция

Очаква се да създаде 5000 работни места в турската провинция Маниса

Заводът ще прави средно големи седани VW Passat и Skoda Superb, за да създаде мост за увеличаване на продажбите в Източна Европа и Близкия изток. Bloomberg

Заводът ще прави средно големи седани VW Passat и Skoda Superb, за да създаде мост за увеличаване на продажбите в Източна Европа и Близкия изток. Bloomberg

Bloomberg

Volkswagen AG създаде турско поделение в западния град Маниса, проправяйки пътя за започване на производство на автомобили в страната с инвестиция от 1,3 милиарда евро (1,4 милиарда долара).

Планираната единица ще има годишен производствен капацитет от около 300 000 единици и ще се фокусира най-вече върху експортните пазари, според запознат високопоставен турски служител.

Официалното известие на германския автомобилен производител, публикувано в списанието на търговския регистър в сряда, завършва дълго отчетените си обсъждания за нова фабрика за автомобили в Турция, която ще се погрижи за вътрешния пазар, като служи за център за износ за пазари в Близкия Изток и Русия. Това ще създаде около 5000 работни места, според турския служител, който поиска анонимност. Volkswagen отказа коментар.

Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS, официално регистриран, ще проектира, произвежда и сглобява моторни превозни средства, според съобщението на търговския регистър. Компанията има капитал от 943,5 милиона лири (164 милиона долара).

Предприятието, което ще разшири общия брой на заводите на VW в световен мащаб до 123, ще обедини производството на средно големи седани VW Passat и Skoda Superb, за да създаде плацдарм за увеличаване на продажбите в Източна Европа и Близкия Изток. Най-големият производител на автомобили в света се бори да се конкурира с азиатските конкуренти на тези пазари поради високата производствена цена в своите фабрики в Западна Европа.

Освен стратегическата обосновка на VW, проектът също така отбелязва победа за турското правителство, ръководено от президента Реджеп Тайип Ердоган в привличането на чуждестранни инвестиции, въпреки продължаващото икономическо, политическо и военно напрежение.

Продажбите на леки и лекотоварни автомобили в Турция са се понижили с 39% през първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2018 г. след рязък спад в икономиката, сочат данните, публикувани в сряда от Асоциацията на автомобилните дистрибутори.

VW също разгледа обекти в България, Сърбия, Румъния и Северна Африка. Други световни производители с индустриална база в Турция са Daimler AG, Ford Motor Co. и Toyota Motor Corp.