На 12 октомври отваря врати Автосалон София 2019

Едно от най-престижните изложения в региона и сред 12-е в светаОфициална визия АСС 2019

Както вече, може би сте научили, от 12 до 20 октомври в Експо Център ще се проведе 24-ото издание на Международния автомобилен салон София.

На 8 октомври, в БТА, се проведе пресконференция с ръководството на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България и журналисти от медиите. Пpиcъcтваха председателят Александър Миланов и членовете на УС на браншовата организация – Храбрин Иванчев и Вихрен Горанчев.

Александър Миланов представи пазара на нови автомобили у нас. Членове на УС говориха за новите тенденции в автомобилостроенето, електрификацията и новите изисквания към автомобилите в Европейския съюз.

По-обширни разговори с тях ще има в сайта по време на автосалона, когато ще има е репортажи от щандовете и представяне на новостите.

В Асоциацията членуват 44 фирми с близо 500 изложбено продажбени комплекса с около 7000 работещи в тях. Оборотът последните години е 33 млрд. лв, по думите на г-н Миланов.

Г-н Иванчев заяви, че автомобилната индустрия в момента е в процеса на най-голямата трансформация , откакто съществува. Акцентът е наложеният стандарт от Европейската комисия за 95 гр. вредни емисии СО2, който влиза в сила след малко повече от година. В Европа ръстът на електрическите автомобили от началото на година е 100 процента.

IMG_2076Г-н Горанчев говори за мерките за активна и пасивна безопасност и 11-е системи, които стават задължителни от 2021 г. Системите за екстремно спиране ще намалят фаталните случаи с 38 на сто, а поставянето на камера за виждане на заден ход ще спаси 100 живота годишно, подчерта г-н Горанчев. По време на автосалона предстои по-обширен разговор с него в сайта по тези проблеми.

Таня Грудева подчерта, че автомобилният парк у нас продължава да застарява, средната възраст на автомобилите е 18 години, а до 5 години са само 4 на сто от колите по пътищата…

Нещо повече за автосалона.

Върху площ от над 11 000 кв. м. ще бъдат разположени новите модели на повече от 36 световни бранда, сред които две изцяло нови за българския пазар марки – Mahindra и Cupra, както и едно впечатляващо присъствие – една от най-престижните автомобилни марки в света – Rolls-Royce– също ще бъде представена на автосалона в София тази година.

75 фирми ще покажат 250 експоната, сред които 16 нови модела автомобили, 13 фейслифта и 18 нови модификации. В съответствие с тенденцията към електрификация на новите модели ще бъдат изложени 13 чисто електрически, 5 plug-in хибрида и 17 меки хибриди.

В 24-то издание на автосалона ще видим марките ABARTH, ALFA ROMEO, AUDI, BMW, CITROEN, CUPRA, DACIA, FIAT,пост-тестдрайв FORD, GREAT WALL, HAVAL, HONDA, JAGUAR, JEEP, KIA, LAND ROVER, RANGE ROVER, LEXUS, МАHINDRA, MAZDA, MASERATI, MERCEDES-BENZ, MINI, MITSUBISHI, NISSAN, OPEL, PEUGEOT, RENAULT, ROLLS ROYCE, SSANG YONG, SEAT, SKODA, SUBARU, SUZUKI, TOYOTA, VOLVO, VOLKSWAGEN, HYUNDAI и др.

Място на изложението имат и производителите и търговците на гаражно оборудване, резервни части, гуми, масла, автоаксесоари, охранителни системи, кар аудио системи, както и лизингови компании, банки, застрахователи и други.

Софийското изложение е сред 12-е световни, наред с тези в Париж, Франкфурт, Женева, Детройт, макар и да не притежава техния мащаб и блясък.
Във Франкфурт, през септември,  имаше редица марки, които не участваха. Затова пък в София те са ангажирали площ и ще видим най-новите им модели. Тази година това ще бъде единственият салон в Европа с участието на всички водещи производители.

пост - кола наградаНа желаещите ще бъдат предложени повече от 150 автомобила за тест драйв. Любителите на Формула 1 ще усетят адреналина в атракциите, които ще им предложат задвижваните дистанционно на мини писта болиди, базирани на истински модели, както и стимулатора на пистата „Маранело“ на щанда на Shell.

Освен, че на изложението може да се закупи нов автомобил, с чисто нова кола има шанс да си тръгне и един от посетителите при избор между 12 модела.

Работното време на автосалона е от 10.30 до 19.30 ч. в делник, а в събота и неделя – от 10.00 до 20.00 ч. Билети се предлагат от Ивентим, по време на изложението и онлайн  – за възрастни цената е 10 лв.

Има възможност за ползване на паркинг с 1300 места.