Toyota и Subaru – към консолидация и електрификация

Ще съчетаят силните си страни за съвместна разработка на модели

Обща платформа за електрически SUV

Обща платформа за електрически SUV

Източник: Toyota, Reuters

Toyota направи поредната стъпка в стратегията си за изграждане на широк японски автомобилен съюз, като задълбочава партньорството си с 10 пъти по-малкия Subaru.

Toyota работи със Subaru по различни проекти от 2005 г. насам, когато придоби 9,5% от компанията (Fuji Heavy Industries по това време). Оттогава делът нарасна до 16,83% и чрез ново споразумение Toyota ще купи поне 3,17%, за да получи минимум 20% от Subaru, което ще стане свързана компания на Toyota. Subaru също ще придобие акции на Toyota за 740,8 милиона долара – сумата, необходима на Toyota да придобие акции на Subaru.

Според Subaru компанията ще остане независима, но анализатори вече прогнозират, че в един момент в бъдеще Subaru ще стане изцяло дъщерно дружество на Toyota. Mega Toyota която може да погълне и Mazda, Suzuki и Yamaha, ще бъде огромен играч на цялостния автомобилен пазар.

subaru-brz-and-toyot-6_1600x0wПо-рано тази година Toyota и Subaru вече се съгласиха на съвместно разработване на платформа, предназначена за акумулаторните електрически превозни средства (BEVs), използвайки AWD технологиите на Subaru и технологиите за електрификация на автомобилите на Toyota. Компаниите съвместно ще разработят BEV модел (изцяло електрически SUV със среден размер).

Последната сделка включва и разширяване на използването на хибридни и хибридни силови двигатели на Toyota в моделите на Subaru. Subaru вече предлага Subaru Crosstrek Hybrid в САЩ, който използва електромобил Toyota Prius Prime.

Дейностите в новия съюз ще направят все по-добри автомобилите отвъд постигнатото досега от Toyota и Subaru. Ще  съчетаят силните страни на двете компании за съвместна разработка на модели с задвижване на всички колела, които предлагат върховното усещане при шофиране. Съвместно ще бъдат разработени следващото поколение Toyota 86 и Subaru BRZ. Следвайки Crosstrek Hybrid ще се разшири използването на Toyota Hybrid System в други модели на Subaru. Установява се сътрудничество в областта на свързаните превозни средства и техническо сътрудничество в областта на автономното шофиране.