Напълно електрическият 7-Series – най-мощният седан на BMW

BMW Group с над 30 млрд евро до 2025 г. за електрифицирани превозни средстваbmw-7-series_100738858_h

Източник: motorauthority.com

BMW ще изгради електрическа версия на серията 7 – своя флагмански седан.

Електрическият модел ще бъде най-мощният вариант от серия 7, каза Оливър Зипсе, председател на Управителния съвет на BMW AG, неотдавна, когато говори за глобалната пандемия на коронавируса.

„Следващото поколение 7-серия ще се предлага с четири варианта на задвижващия механизъм – бензинов, дизелов, хибриден с плъгини и напълно електрически“, каза Зипсе. „И горната, най-мощната 7-серия ще бъде напълно електрическа!“

Това би означавало мощност повече, отколкото при 6,6-литровия V12 с двойно турбо V12 при сегашния модел M760i XDrive с 601 к. с., който се прави сега.

Електрическият 7 ще се основава на CLAR платформата на настоящото поколение от 7-та серия, която е достатъчно гъвкава, за да поддържа множество видове двигателни устройства. За електрическата серия 7 BMW ще използва своята батерия и технология за електрозахранване от пето поколение, която дебютира следващата година в iNext SUV със среден размер.

Технологията поддържа батерии с капацитет до 120 киловатчаса или достатъчен за обхват до 400 мили. А силовият агрегат може да достави до 720 конски сили; това е също така модулен дизайн, който комбинира електродвигателя, трансмисията и блока за управление на мощността в един и същи корпус.

Зипсе не обсъди никакви други подробности за електрическата серия 7 или времето за нейното стартиране.

В речта си Зипсе потвърди плановете на BMW Group да пусне 25 електрифицирани модела на своите марки – BMW, Mini и Rolls-Royce – до 2023 г. Повече от половината от тях ще са електрически модели на батерии. Първият от тези EVs вече е пристигнал под формата на Mini Cooper S E. Следващият ще бъде базиран на BMW X3 – iX3, който трябва да се появи по-късно тази година, макар че в САЩ няма да се види този модел. INext ще последва около средата на 2021 г., а след това i4 – малкият седан към края на 2021 г.

BMW Group очаква търсенето на електрифицирани модели да удвои нивата на 2019 г. до 2021 г., а след това автомобилния производител очаква търсенето да нарасне с над 30 процента годишно до 2025 г. Автомобилният производител обеща да харчи повече от 30 милиарда евро ( приблизително 33 милиарда долара) до 2025 г. за подкрепа на развитието на електрифицирани превозни средства, макар това да означава намаляване на разходите на други места. Една от областите, в които ще бъдат направени съкращения, е разработването на двигатели с вътрешно горене.