Продажбите в Китай – вероятно нараснали през април

След близо 2 години спад

Купуваче разговаря с агент по продажбите при дилър на Ford Motor Co. - Bloomberg

Купувач разговаря с агент по продажбите при дилър на Ford Motor Co. – Bloomberg

BLOOMBERG

SHANGHAI – Продажбите на автомобили в Китай вероятно са нараснали през април, съобщи преди дни най-върховият орган на автомобилната индустрия там, който приключват почти две години на спад и се сигнализира, че най-големият автомобилен пазар в света се възстановява от коронавирусния шок.

Продажбите на 2 милиона бройки през април вероятно са нараснали с 0,9 процента спрямо година по-рано, и с 39,8 процента от март, заяви Китайската асоциация на автомобилните производители в публикация в официалната си мрежа WeChat.

Прогнозата му се основава на данни за продажбите, които е събрала от ключови компании, без да дава допълнителни подробности.

Печалбата през април е първият ръст на продажбите на автомобили в Китай след 21 месеца на спад, тъй като втората по големина икономика в света се забави.

И все пак асоциацията очаква продажбите на превозни средства през януари-април да паднат с 32,1% на годишна база до 5,67 милиона единици, след като правителството въведе строги ограничения в началото на годината, за да спре разпространението на коронавируса.

Много от тези ограничения за движението на хората бяха отменени през последните два месеца, което позволява на евентуалните купувачи да посещават отново салони, докато някои местни власти предлагат стимули за възобновяване на продажбите на автомобили.

Очаква се CAAM да обяви окончателните данни за продажбите за април на 11 май.

Китай се превърна в един лъч за надежда за автомобилни производители, включително Volkswagen Group и General Motors, тъй като глобалната автомобилна индустрия беше силно засегната от пандемията на coroanvirus.

Компаниите от Geely Automobile Holdings до американските автомобилни производители Ford Motor Co. в две предприятия в Китай отчитат ръст на продажбите през април през последните дни.