Хенри Форд III – на върха на династия, изправена пред криза

Той е скромен и е наясно, че трябва да работи по-усилено заради името си

Хенри Форд III е работил в областта на покупките, дилърските отношения, като анализатор на програмата за превозни средства и като глобален маркетинг мениджър на спортните автомобили на Ford

Хенри Форд III е работил в областта на покупките, дилърските отношения, като анализатор на програмата за превозни средства и като глобален маркетинг мениджър на спортните автомобили на Ford

Bloomberg

Когато анализаторите на Wall Street се обадят днес в отдела за връзки с инвеститорите на Ford Motor Co., те вероятно ще бъдат посрещнати от самия Хенри Форд.

Това не е основателят, разбира се. Хенри Форд III е правнукът на патриарха, като на 39 години е влязъл в ролята на връзката между автомобилният производител и неговите инвеститори.

Изкачването му – заедно с братовчедка му, 32-годишната Александра Форд Английска, току-що влязла в борда на производителя на електрокари Rivian Automotive Inc. – отбелязва възрастта за петото поколение на династията Ford. При 117-годишното съществуване на Ford семейството вижда Хенри и Александра като най-добрата им надежда да запазят участие в контрола за години напред.

На неотдавнашното годишно събрание на акционерите основателското семейство остава с акции, които му дават 40 процента глас.

Откакто Бил Форд стана председател през 1999 г., акциите на автомобилния производител намаляват с 91 процента, докато индексът S&P 500 е с 129 процента. За разлика от General Motors и Chrysler обаче, Ford избягва фалит през 2009 г.

При всичките си проблеми, Фордовци са си спечелили репутация, че не се намесват в процеса на вземане на решения в корпорацията.

Хенри Форд III и Форд Английска вероятно ще останат години, ако изобщо, поемат най-горните ръководни роли. Джим Фарли, повишен на 1 март до главен оперативен директор, е явният наследник, очевиден при сегашния изпълнителен директор Джим Хакет. Но всеки сега преминава през различни работни места във фирмата. Хенри, известен като „Сони“ сред приятели и семейство, беше директор на корпоративната стратегия, преди да се заеме с работата с инвеститорите. Той е син на Едсел Форд II, член на борда и сега фирмен консултант.

Форд Английска, дъщеря на Бил Форд, пое позиция в корпоративната стратегия, подобна на тази, която преди това беше заемана от нейния братовчед, като същевременно беше назначена в борда на Rivian Automotive, производителя на електрокари, в който Ford пое значителен дял от собствеността.

Позицята им е подобна на получената от бащите им, докато се издигат в редиците през 80-те и 90-те. Бил и Едсел Форд кацнаха в съвета на директорите на компанията през 1988 г., докато все още бяха на 30-те си години. Едсел в крайна сметка се издигна до президент на изключително печелившата кредитна единица на Ford, преди да се пенсионира през 1998 г., а Бил стана председател на компанията през януари 1999 г. и изпълнява функциите на изпълнителен директор от 2001 до 2006 г.

За Хенри и Форд Английска работата в семейния бизнес може да не е била предопределена, но е близо до него. След като завършва в Дартмут през 2002 г. със специалност история, Форд III преподава в средно училище математика и история.

След това през 2006 г., на 25-годишна възраст, той се присъединява към Ford по трудови отношения. Той помогна за договаряне на договор със съюза на профсъюзите, подобно на първата работа на Бил Форд във фирмата през 1979 г. Хенри III продължава да работи в сферата на покупките, дилърските отношения, като анализатор на програма за превозни средства и като глобален маркетинг мениджър за високопроизводителните спортове на Ford автомобили, опирайки се на състезателното наследство на компанията.

„Знаех, че винаги искам да работя за Ford“, казва Хенри Форд III за Automotive News през 2014 г. „Наследството на нашето семейство е много важно за мен и знаех, че е нещо, което искам да продължа.“

За разлика от някои деца на известни хора, той няма никакви неприятности относно използването на името си в бизнеса. Ford III работи в магазина си, продавайки автомобили през лятото на 2009 г., докато получава магистърска степен от Масачузетския технологичен институт.

Клиентите казват:„ Чакай малко, името ти е Хенри Форд, имаш ли някаква връзка? “И той се смее и казва:„ Да, аз съм Хенри Форд III. “

Форд Английска също изпробва друга индустрия, след като спечели бакалавърска степен по човешка биология, физиология и невронауки в Станфорд и магистърска в Харвард. Работи в търговията на дребно в отделите за мърчандайзинг на Tory Burch в Ню Йорк и Gap Inc. в Сан Франциско.

Първата й работа във Ford през 2017 г. на 29-годишна възраст е в отдел, който помага да се намерят нови решения за мобилност за многолюдни градове.

„Първоначално се колебаех да се присъединя към Ford, тъй като нямам техническа подготовка и това е компания, изградена върху инженеринга“, казва тя през 2018 г. „Но знаех какво мога да донеса на компанията и бях много наясно с тези умения.“

Присъединяването към компанията и изкачването до върха са две различни неща, разбира се. Хенри Форд II, огромен и колоритен лидер на компанията в продължение на 35 години до пенсионирането си през 1981 г., веднъж казва, че „при Форд няма короновани принцове“.

Най-новият Хенри казва пък, че работи усилено, за да не изглежда, че „има някакво чувство за право.“

Той е изключително скромен и е наясно, че трябва да работи по-усилено заради името си.

Automotive News