Архив

Peugeot 308 ще получи напълно електрическа версия

Opel Astra ще последва примера, тъй като компактният сегмент започва да се електрифицира

Показаното ново поколение Peugeot 308 беше представено в средата на март, като продажбите трябва да стартират през втората половина на годината. На сн. Вероятна електроверсия.

Показаното ново поколение Peugeot 308 беше представено в средата на март, като продажбите трябва да стартират през втората половина на годината. На сн. Вероятна електроверсия.

ПАРИЖ – Peugeot заяви, че ще предложи изцяло електрическа версия на компактния хечбек 308 до 2023 г., непредвидена преди това конфигурация на задвижване, която може да се конкурира с Volkswagen ID3.

Новото поколение Astra от сестринската марка Opel/Vauxhall също ще има напълно електрическа версия, съобщават новините.

Новият 308 беше представен по-рано този месец, като продажбите трябва да стартират през втората половина, но само с хибридни опции с вътрешно горене и plug-in.

Говорител на Peugeot потвърди, че напълно електрическата версия е одобрена за производство през 2023 г., но заяви, че е „твърде рано“ да предлага повече подробности, включително на каква платформа ще бъде изградена.

Техническите подробности за напълно електрически 308 все още не са ясни, въпреки че има две опции в компанията майка Stellantis. Най-новият компактен EV на групата, Citroen C4, е изграден върху CMP архитектурата за малки и компактни автомобили, която може да побере бензинови, дизелови или изцяло електрически задвижвания. Но 308 е изграден на платформата EMP2, която е за компактни и средни модели и е предназначена за включване на хибридна електрификация, а не за пълна електрическа енергия.

По-вероятен избор е предстоящата архитектура e-VMP, батерийно-електрическа адаптация на EMP2, която за пръв път ще се появи на следващото поколение компактни SUV автомобили Peugeot 3008, планирано за пускане на пазара до 2023 година.

Stellantis е в процес на вертикална интеграция на своите електрифицирани задвижвания, в сътрудничество с Nidec за електрически двигатели, с Punch Powertrain за трансмисии и с Total/Saft фабрики за акумулаторни клетки.

Предвижда се 3008 да бъде построен във фабриката на Stellantis в Сошо, Източна Франция. 308 ще бъде построен в близката фабрика на Мюлхауз на групата.

Планира се новата Astra да бъде пусната по-късно тази година, като производството ще бъде създадено за домашния завод на Opel в Рюселсхайм, Германия, където ще бъде построено заедно с компактния автомобил DS 4, също базиран на платформата EMA2 на PSA.

Reuters съобщи, че тази година ще се появи изцяло електрическа Astra, без да предоставя повече подробности.

Astra ще има плъгин хибриден вариант, каза изпълнителният директор на Opel – Майкъл Лохшелер, в интервю за немско списание за автомобили.

Говорител на Opel заяви пред Automotive News Europe, че докато новата Astra ще има хибридна опция, тази година няма да се предлага напълно електрическа опция. Говорителят заяви, че Opel няма да коментира допълнително бъдещите продуктови планове.

Astra с марка Vauxhall се правят в пристанището Ellesmere, Англия, но Brexit остави бъдещата роля на фабриката под съмнение. През 2019 г. Opel заяви, че следващата Astra ще бъде произведена в две европейски фабрики. Компанията все още не е разкрила второто производствено място на Astra в допълнение към Рюселсхайм.

Новината за напълно електрическия 308 беше съобщена за първи път във френските медии. Във видео сегмент, записан от ентусиазираното списание Auto-Moto и излъчен миналата седмица, Агнес Тесон-Фагет, изпълнителен директор на новия 308, заяви, че се работи за напълно електрически 308.

Друга френска медия, L’Argus, заяви, че изпълнителният директор на марката Peugeot – Линда Джаксън, е потвърдила в интервю, че електрически 308 идва през 2023 г.

Компактният сегмент, третият по големина в Европа през 2020 г., започва да вижда повече изцяло електрически опции. Nissan Leaf отдавна беше единственият EV на разположение, но ID3, пуснат през есента на миналата година, регистрира 6858 продажби през февруари, според данни на JATO Dynamics, около една трета от водещия в сегмента VW Golf. Nissan е продал 3514 Leaf през февруари.

В допълнение към изцяло електрическия Citroen C4, Renault Megane-e трябва да се появи през 2022 г., а Cupra Born, версия с по-висока производителност на ID3 от подмарката Seat Performance на същата платформа на VW Group MEB, ще отиде в производството към края на тази година.

Потенциалните, макар и неочаквани, превозни средства могат да включват версия на Skoda на ID3 и превозно средство на Ford на платформата MEB на Volkswagen съгласно споразумение за споделяне на технологии.