Архив

Tesla и Toyota – за потенциално партньорство

Това не би било първият път, когато Tesla и Toyota работят заедно и ако е вярно, това е огромна новина

Илон Мъск и Акио Тойода

Илон Мъск и Акио Тойода

Няколко доклада започнаха да се разпространяват в социалните мрежи отскоро, като се посочва, че Tesla и Toyota водят преговори за потенциално партньорство от известно време. Съобщава се, че тези разговори са в ход от миналата година и са наближили финалната фаза.

Докладът, първоначално публикуван на китайски от Chosun Media, гласи (преведен):

„Според длъжностно лице от японската автомобилна индустрия на 28-и, Tesla и Toyota обмислят съвместно да разработят малка електрическа платформа за SUV (основният скелет на автомобила). Прегледът на партньорството се провежда от миналата година. Toyota предоставя платформата за превозни средства на Tesla и вместо това Tesla предоставя част от електронната платформа за управление и софтуерна технология на борда на автомобила си на Toyota.“.

Toyota е кралят на хибридите, но даде ясно да се разбере, че бавно приема EV. С помощта на Tesla обаче Toyota може да ускори усилията си много по-бързо. Ако Tesla може да предостави EV технология и да позволи на Toyota да произвежда масово автомобилите, тук ще имаме печелившо партньорство. Всичко това се дължи на последните съобщения, че Volkswagen ще изпревари Tesla като световен лидер в електромобили в близко бъдеще.

В доклада се казва, че ако Tesla продължи напред с партньорството на Toyota, може да успее да пусне евтин компактен SUV, използвайки платформата на японския автомобилен производител. Докладите от миналата година се отнасят до свързано партньорство между Toyota и Panasonic. В момента Panasonic поддържа огромно партньорство с Tesla.

В миналото Мъск каза, че е готов да лицензира технологията на Tesla за други производители на автомобили. Той също така е предложил да сподели мрежата на Tesla Supercharger. Докато някои хора в социалните медии изглеждаха изненадани и нарекоха тази новина „фалшива“, Tesla и Toyota са работили заедно в миналото.

През 2021 г. Toyota пусна изцяло електрическа версия на RAV4, използвайки акумулаторната система на Tesla. Това е развиваща се история.

Според корейския вестник Chosun Ilbo, източник от японската автомобилна индустрия заяви, че Tesla и Toyota са в последния етап от преговорите за пускане на пазара на евтин електрически SUV.

Както казахмем, не за първи път двата производители на автомобили си партнират. През 2012 г. беше представено второто поколение Toyota RAV4 EV, използващо батерии и електрически мотор от Tesla.

Докато Toyota продаде последния си дял от 3,15% в Tesla през 2017 г. – първоначална инвестиция от 50 милиона щатски долара, която сега ще струва 20 милиарда щатски долара – разбира се, че главният изпълнителен директор на Toyota – Акио Тойода, и главният изпълнителен директор на Tesla – Илон Мъск, поддържат отношения през годините след това.

Въпреки че подробностите за партньорството не са разкрити, очаква се Toyota да предостави платформата за масово произвеждано, евтино превозно средство, като Tesla ще достави електрическия двигател.

Toyota вече има своята напълно електрическа архитектура „e-TNGA“, която трябва да дебютира на редица EV модели през следващите години, но японският гигант иска да се възползва от „IT възможностите“ на Tesla, каза източникът.

През февруари 2021 г. шефът на китайското подразделение на Tesla заяви пред медиите, че местният център за научни изследвания и разработки ще отговаря за новия модел на сделка. Тъй като Toyota има присъствие в Китай чрез партньорството си с BYD, възможно е компаниите да са избрали страната като централен център за сътрудничество по проекта.

П. П. Да напомним, че Toyota вече си върна първото място в света по продажби, изпреварвайки отново Volkswagen…