Архив

BMW показа невероятна боя

Променя цвета си при новата концепция iX Flow на BMW, показана на тазгодишното изложение CESbmw-ix-flow-mit-e-ink

Източник: BMW

Промяната на външния цвят на автомобила с натискане на бутон звучи като научна фантастика, но технологията за постигане на това се разработва повече от десетилетие. То все още не е достигнало до масово производство, но новата концепция iX Flow на BMW показва, че поне един автомобилен производител се опитва да го осъществи. Все още не може да премине от червено към черно към синьо, но iX Flow, който дебютира на тазгодишното изложение CES, е добра първа стъпка в тази посока.

iX Flow постига своята променяща цвета екстериор с помощта на E Ink, нещата, които захранват подобните на хартия дисплеи на електронни четци като Amazon Kindle. BMW покри iX в специална опаковка, която съдържа милиони микрокапсули E Ink – еквивалентна на дебелината на човешка коса. Всяка капсула е пълна с отрицателно заредени бели пигменти и положително заредени черни. След това електрическо поле кара белите или черните пигменти да се събират на повърхността на микрокапсулите.

bmw-ix-flow-mit-e-ink (1)Преминаването от сиво към бяло може да не изглежда като огромно постижение, но простата палитра за промяна на цвета има приложение в реалния свят в момента.

BMW отбелязва, че смяната на автомобила от бяло в сиво може да помогне заbmw-ix-flow-mit-e-ink (2) затопляне или охлаждане на интериора на автомобила, в зависимост от сезона. Отразяването на горещите лъчи на лятното слънце с бялата външна част може да улесни охлаждането, като същевременно поглъща цялата топлина на зимното слънце, докато по-тъмната сянка може да намали времето, необходимо за затопляне на интериора в студена сутрин.

Електрофоретичната технология също е енергийно ефективна, като токът трябва да тече само при промяна на цвета. BMW рекламира технологията като начин собствениците да се изразяват по-нататък, както желаят, харесвайки я като моден или статусен символ. BMW не казва дали технологията някога ще пристигне в сериен автомобил, но би било чудесна достъпна функция.