Архив

Путин иска правителството да подкрепи местната автоиндустрия, иска скоро нов план

Агенция Интерфакс го цитира, че правителството трябва да излезе с актуализиран план преди 1 септември

Служители работят на поточната линия на автомобилния завод LADA в Ижевск, част от групата Автоваз, в Ижевск, Русия, 22 февруари 2022 г. REUTERS

Служители работят на поточната линия на автомобилния завод LADA в Ижевск, част от групата Автоваз, в Ижевск, Русия, 22 февруари 2022 г. REUTERS

reuters.com/business/autos-transportation

ЛОНДОН, 16 юни (Reuters) – Руският президент Владимир Путин нареди на правителството си в четвъртък бързо да излезе с нови мерки в подкрепа на местната автомобилна индустрия, която има кратер в продажбите след инвазията в Украйна.

На фона на свиване на търсенето от руски купувачи и сериозни логистични проблеми в резултат на западните санкции, продажбите на автомобили спаднаха с рекордните 83,5% през май, според данните на Асоциацията на европейския бизнес (AEB).

„Бих искал да помоля правителството да ни каже подробно какви бързи мерки предприема за подкрепа на автомобилната индустрия и стабилизиране на вътрешния пазар“, каза Путин на среща с официални лица, излъчена по държавната телевизия.

Агенция Интерфакс го цитира, че правителството трябва да излезе с актуализиран план преди 1 септември.

Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров каза, че Москва ще отпусне 20,7 милиарда рубли (377 милиона долара) тази година за подкрепа на търсенето на автомобили, предаде Интерфакс.

Около 10,2 милиарда рубли ще бъдат изразходвани за възобновяване на заеми за автомобили, като останалата част ще бъде разделена между подкрепата за преференциални лизингови ставки, както и отстъпките за електрически и бензинови превозни средства.

Служители работят на поточна линия на завода Aurus в Елабуга

Служители работят на поточна линия на завода Aurus в Елабуга

„Това трябва да се приложи в близко бъдеще, за да се стимулира пазарът именно за тези продукти, които се произвеждат свободно и могат да се доставят на нашите потребители“, цитира агенцията.

Руската статистическа агенция Росстат твърди, че цените на автомобилите са скочили с близо 50% от началото на годината, което е потиснало търсенето в страна, в която доходите на домакинствата са намалели, докато инфлацията е близо до 20-годишни връхни точки.

През последните седмици редица официални лица предупредиха за възможен спад в търсенето, който би могъл да акцентира върху икономическата криза, която вече се очаква да бъде най-тежката от поне две десетилетия.

Въпреки високопрофилната инициатива за заместване на вноса, руската автомобилна индустрия остана силно зависима от чуждестранни инвестиции и оборудване.

Производителят на Lada Avtovaz, най-големият производител на автомобили в Русия, спря производството за повече от два месеца, позовавайки се на недостиг на електронни части.

Френският автомобилен гигант Renault (RENA.PA) сключи сделка през май за продажба на мажоритарния си дял в Автоваз на руски научен институт, според съобщенията за символичната сума от само една рубла, с 6-годишна опция да го изкупи обратно.

(1 долар = 54,8750 рубли)