Архив

Tesla се готви да разшири производството в Giga Berlin

Междувременно правителството на провинция Бранденбург също потвърди разширяването на завода

electrek.co, teslarati.com, rbb24.de

Tesla иска да увеличи производствения си капацитет в Грюнхайде и започна да подготвя следващия етап на разширяване. Отtesla-gigafactory-4-giga-berlin-2022-01-min петък за разширението са изчистени 70 хектара борова гора. Съобщава се, че вече е дадено разрешение за разчистването. Tesla подготвя приложение за самото разширение.

Според доклад в немското издание Märkische Oderzeitung разширяването включва 70 хектара в северната част на имота. Вестникът се позовава на информация, предоставена от Tesla на община Грюнхайде.

Междувременно правителството на провинция Бранденбург също потвърди разширяването на завода. Министърът на икономиката на Бранденбург, Йорг Щайнбах, каза в Twitter, че е доволен, че „Tesla върви напред“.

Според доклада на вестника сечището все още е обхванато от настоящия план за развитие, но не и разширяването на самата фабрика. Tesla ще трябва да кандидатства за ново разрешително. След това новото хале ще трябва да бъде одобрено отново съгласно Германския федерален закон за контрол на емисиите.

С други думи, отново ще има публично участие и, подобно на начина, по който Tesla продължи с предишното изграждане на фабрика, най-вероятно ще има поредица от заявления за предварителни разрешения, за да може да започне бързо.

Според местните медии Tesla в момента подготвя заявлението за цялостно одобрение на новата строителна фаза. Колко висок ще бъде производственият капацитет благодарение на това разширение не става ясно от тези и други медийни публикации по темата.

Информационната агенция DPA предоставя поне официална реакция от президента на министъра Дитмар Войдке и министъра на икономиката Йорг Щайнбах (и двамата SPD): „С обявяването на следващия етап на разширяване на автомобилната фабрика Tesla ясно се ангажира с Бранденбург като местоположение . Бранденбург все повече се развива в значимо място за модерната автомобилна индустрия в Германия и Tesla, като най-големият индустриален работодател и обучител в Бранденбург досега, има решаващ дял в това.“

Плановете за разширяване стават известни в момент, когато Tesla все още е във фазата на разрастване на първата фабрична секция. Към края на септември 2000 автомобила седмично излизат от производствената линия в Грюнхайде. Според информация на DPA тази цифра трябва да нарасне до 5000 автомобила на седмица до първото тримесечие на 2023 г. Официално обявената цел на Tesla е да произвежда 500 000 автомобила годишно в немския завод.

Между другото, плановете за разширяване не трябва да се бъркат с разширението, обявено през септември за нов логистичен център, включително станция за стоки. Това трябва да бъде построено на изток от съществуващия обект върху добри 100 хектара земя. Tesla инициира последния процес на разширяване през май 2022 г. По това време беше подадено заявление за започване на процес на план за развитие за 100-те хектара.