Архив

След 119 години автомобилното изложение в Женева е мъртво

Организаторите ще продължат да бъдат домакини на шоуто в Катар.

© Motor1.com

След 119 години автомобилното изложение в Женева е мъртво. Организаторите на събитието обявиха вженева публикация във Facebook неотдава, че приключват шоуто в Швейцария „поради продължаващите предизвикателства и конкуренция в индустрията“.

Събитието беше изправено пред сериозни затруднения от началото на пандемията от COVID-19 преди повече от четири години. Коронавирусът отмени шоуто през 2020, 2021, 2022 и 2023 г. Когато то се завърна през 2024 г., присъстваха само шепа автомобилни производители. Организаторите започнаха съпътстващо шоу в Катар през 2023 г., което ще продължи. Завръща се през ноември 2025 г.

Женева беше домакин на първото си автомобилно изложение през 1905 г. Знаменателното събитие видя някои от най-емблематичните автомобили в индустрията да дебютират на неговата изложбена площ.

Jaguar E-Type, Porsche 917 и Audi Quattro бяха само част от легендарните автомобили, които направиха своя дебют в Женева. Lamborghini визуализира Countach с представянето на концепцията LP500, а мястото беше домакин на представянето на Ferrari LaFerrari преди повече от десетилетие.

Автомобилните изложения се борят да привлекат автомобилни производители и пандемията от коронавирус не помогна. Намаляващият интерес и посещаемост принудиха организаторите да преоценят шоуто и да опитат нови неща.