Архив

Жан-Ерик Верн е новият рекордьор по брой полпозишъни във Формула Е

Постижението бе регистрирано в Портланд.

  • От момента на своя дебют в състезанията от пистовия шампионат с електрически болиди, френският пилот е завоювал 17 първи места на стартовата решетка.
  • Посланикът на марката DS Automobiles и единствен двукратен шампион в историята на Формула Е е водещият пилот в отбора DS PENSKE, който в момента заема третото място при конструкторите във временното класиране в шампионата.

Жан-Ерик Верн подобри още един рекорд в Световния шампионат ABB FIA Formula E Френският пилот, който587197f0947d5b499862ffcc81c029fe1d623623 държи еднолично рекорда за най-много спечелени точки във Формула Е (1123 до момента), добави в престижната си колекция и рекорда за най-много завоювани първи места на стартовата решетка, спечелвайки своя 17-и ползпозишън в Портланд (САЩ).

От момента на спечелването на първия си полпозишън на уругвайската писта Пунта дел Есте през 2014 година, Жан-Ерик Верн не спира да бележи исторически постижения във Формула Е. Верн е единственият двукратен шампион в този спорт с титли през 2018 и 2019 година, а към настоящия момент бляскавият списък на постиженията му включва участие в 128 състезания, 11 победи, 36 места на подиума и 17 полпозишъна.

Посланикът на марката DS Automobiles и технологията за електрическо задвижване E-TENSE в момента заема шестото място във временното класиране при пилотите – само на 26 точки от място на подиум. Пилотът играе основна роля в екипа на DS PENSKE, който в момента е на трето място във временното класиране в конструкторския шампионат.

Жан-Ерик Верн е твърдо решен да спечели още точки и да затвърди мястото на подиума за своя отбор и в крайното класиране в шампионата. За целта той ще положи допълнителни усилия за успешно представяне в двете заключителни състезания в десетия сезон на Световния шампионат ABB FIA Formula E, които ще се проведат в Лондон на 20 и 21 юли.

Еудженио Францети, директор на DS Performance:

„Жан-Ерик Верн доказа за пореден път, че е голям шампион. Въпреки че вече има толкова много престижни постижения зад гърба си, той определено не почива на лаврите. Изключително е да се види как със своите 34 години този изключителен пилот намира мотивация и е по-амбициран от всякога да се бори за челните позиции и да побеждава. Прави му чест, че в ролята на посланик на DS Automobiles държи високо името на марката както на пистата, така и извън нея, а за всички нас в отбора е истинска гордост и удоволствие да работим с Жан-Ерик. Надяваме се и в бъдеще да продължим да пишем златни редове в историята на Формула Е заедно с него!“

Жан-Ерик Верн, шампион във Формула Е през 2018 и 2019 година:

„Много съм щастлив с новото рекордно постижение в моята кариера, който ми напомня колко далеч съм стигнал от онова първо място на върха на стартовата решетка, което завоювах в Пунта дел Есте при първите ми стъпки във Формула Е. Тук държа да отбележа, че макар рекордът да е записан на мое име, аз го дължа на всички хора, които бяха с мен през всичките тези години. Разбира се, отвъд рекордния 17-и полпозишън, мислите ми в момента са насочени преди всичко към заключителната фаза на тазгодишния шампионат и двете състезания, които все още предстоят. Конкуренцията за челото на класирането е много изострена, но ще се постарая и ще направя всичко възможно, за да помогна отборът да запази актуалното си класиране на подиума при конструкторите и да осигуря място в челната тройка и за себе си.“

Основни данни и постижения от момента на влизането на DS Automobiles във Формула Е:

– 119 състезания

– 4 шампионски титли

– 16 победи

– 51 подиума

– 24 полпозишъна