НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508
НОВИЯТ СЕДАН PEUGEOT 508

Програма за самостоятелно шофиране, далеч надхвърляща останалите

Превозните средства на Waymo са със средно 5566 мили без изключване

Waymo self-driving vehicle  Arizona, U.S., REUTERS

Waymo self-driving vehicle Arizona, U.S., REUTERS

Reuters

SAN FRANCISCO – Waymo, подразделение за автономно шофиране на компанията-майка Google Alphabet, е на път да изпревари конкурентите въз основа на основна мярка за автономно шофиране – колко рядко човек трябва да поеме контрола. Това е според доклад, публикуван наскоро от Калифорнийския отдел за моторни превозни средства.

Калифорния изисква автомобилните производители, технологичните компании и стартиращите фирми, които изпробват автономните си превозни средства по обществени пътища, да осигурят ежегодно информация за пътуванията в автономен режим, както и броя на „изключванията“. Това става когато системата за самоуправление се дезактивира, като контролът се връща обратно на хората поради системна повреда или трафик, време или пътна ситуация, която изисква човешка намеса.

Този показател е един от начините за измерване на надеждността на всяка система за самоуправление, въпреки че регулаторите все още не са определили колко безопасни трябва да бъдат автономните превозни средства преди да бъдат въведени в големи количества, времева рамка, която може да бъде десетилетие или повече.

Последният доклад показва, че превозните средства на Waymo, проведени през декември 2016 г. до ноември 2017 г., са регистрирали средно 5566 мили, без водачите им да изключат системата и да се върнат отново към управлението. Следващ най-близък претендент е Chevrolet Cruze, собственост на General Motors със средна стойност от 1214 мили между изключванията.

Автономните превозни средства все още са в етап на научноизследователска и развойна дейност и се тестват на обществени пътища, особено в Калифорния, където повечето компании, които се конкурират имат технологични центрове в Силиконовата долина. Законът в Калифорния изисква автомобилите със самоуправление да имат човек на седалката на водача, който да може да поеме контрола, когато е необходимо.

Waymo, например, е минал 352 545 мили в щата само с 63 изключвания. Chevrolet Cruze  са минали около една трета от това, 127 516 мили и са имали 105 изключвания.

Третото най-добро представяне е за Nissan, който е изминал 5007 мили и е имал 24 изключвания, което означава, че автомобилите му са имали поемане на контрола средно на всеки 208 мили.

Ford, Honda, BMW, Volkswagen AG and Tesla заявиха, че не са провеждали автономно шофьорско изпитване по пътищата на Калифорния през този период.