DS марката на PSA ще електрифицира продуктовата си гама

DS 7 ще получи първата PSA хибридна система за задвижванеDS-7_Crossback-2018-1024-05

Automotive News Europe

Моделът на DS от PSA Group заяви, че всички нови модели, въведени през 2025 г., ще имат само изцяло електрически или хибридни задвижвания и ще представи първия си батериен електрически автомобил на автомобилното изложение в Париж през октомври.

„Нашата амбиция е много ясна: Да бъде DS сред световните лидери на електрифицираните автомобили на пазара“, заяви изпълнителният директор Ивс Бонефонт в съобщение в понеделник.

DS ще бъде първата марка на PSA, която ще пусне изцяло електрическите автомобили и хибридите с включена в себе си, стратегия, чиято цел е да подсили позицията си на водеща марка в групата, която включва и Peugeot, и Citroen.

Дизелов хибрид DS 7 ще бъде пуснат в продажба в края на следващата година. DS ще дебютира първия пълен електрически автомобил на марката на шоуто в Париж, каза Бонфонт. Той не даде повече подробности. Докладите са казали, че ще бъде DS 3 Crossback, който ще замени дългосрочния DS 3 хечбек.

PSA предлага само ограничен брой електрически или електрифицирани модели, но се готви да пусне по-голяма електрифицирана линия, за да отговори на по-стриктните европейски стандарти за емисии на CO2, които да влязат в сила от 2020 г.

DS-7_Crossback-2018-1024-0fБъдещите PSA превозни средства ще бъдат изградени на CMP архитектура за по-малки коли или EMP2 за по-големи автомобили, които са проектирани да приемат редица двигатели, включително хибриди и изцяло електрически. Миналата година PSA обяви, че започва съвместно предприятие с японския доставчик Nidec за проектиране и производство на електрически двигатели във Франция.

PSA ще предлага 40 електрифицирани модела в петте си марки – Peugeot, Citroen, Opel, Vauxhall и DS – по целия свят до 2025 г., съобщи главният изпълнителен директор Карлос Таварес пред световния конгрес на автомобилните новини през януари.

DS беше излязъл от Citroen като отделна марка през 2014 г., а DS 7 беше първият модел, предназначен специално за марката. DS ще въвежда един нов модел на година за следващите пет години.

DS 7 с обикновени двигатели започна през януари в Европа и през април в Китай. Предстоящата plug-in хибридна версия ще бъде четириколесно задвижване с 300 к.с. и само електрически обхват от 50 километра. Очаква се да се продава за над 60 000 евро.

През изминалата година премиум производители на автомобили обявиха планове за ускоряване на електрификацията. Сред тях са Volvo, което обеща да предложи електрически двигатели на всеки нов модел, като започне от следващата година. Изпълнителният директор на Fiat Chrysler Automobiles Серджо Маркионе заяви, че бъдещите модели на Maserati и Ferrari ще имат електрифицирани или изцяло електрически версии, които ще започнат също следващата година. Infiniti, марката на Nissan, заяви през януари, че всички бъдещи модели, започнали през 2021 г., ще бъдат електрифицирани, с изключение на големия SUV на QX80. Audi, BMW, Jaguar и Mercedes-Benz обявиха подобни стъпки.