Toyota – с „пълна гама от електро превозни средства“ на Олимпиадата 2020

Ще използва водородни Mirai и електро превозни средства плюс хибриди

Концепция за електрическа мобилност на Toyota e-Palette със самостоятелно управление

Концепция за електрическа мобилност на Toyota e-Palette със самостоятелно управление

Toyota беше един от най-консервативните от основните автомобилни производители в света, в използването на технологията за електрически превозни средства на батерии.

Дългогодишният лидер при автомобилните производители направи смел залог преди много години към хибридната технология – и има широка гама от хибриди.

Сега компанията има за цел да покаже това, което нарича „пълната гама от електрифицирани превозни средства“ на Олимпийските и параолимпийските игри през 2020 г. в Токио.

Понастоящем Toyota няма електрически автомобили, но ще използва общо около 3700 от своите продукти за мобилност за събитието – от които 90 процента са електрифицирани.

По време на игрите производителят планира да използва около 500 водородни седана Mirai на горивни клетки плюс около 850 електрически превозни средства с акумулаторни батерии – в допълнение към хибриди като Toyota Prius и хибриди с плъгини като Prius Prime.

Въпреки това, никой от тези на акумулаторните батерии няма да бъде нормално пътническо превозно средство. Те ще бъдат под формата на APM (шатъл превозно средство, подобно на голф количка), e-Palette (малък микробус с нисък под, който позволява на борда на пътниците в инвалидни колички на) и Concept-i – елегантен четириместен пътнически компактен автомобил и те могат да демонстрират автономна работа от ниво 4.

Toyota и Subaru работят заедно над електрическо превозно средство, а наскоро съобщиха, че Lexus планира да разкрие свързан с производството електромобил на предстоящото автошоу в Токио през октомври. И времето се променя – скоро, тъй като автомобилният производител има потенциално широко съвместно предприятие с Panasonic за акумулатори на електрически автомобили.