Заводът на Volkswagen в Турция?

Източници твърдят, че е близко до окончателното решение111222

ISTANBUL  (Reuters) – Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител Volkswagen (VOWG_p.DE) ще изгради производствен завод в страната след „изключително положителна“ среща между висш служител на компанията и президента Тайип Ердоган наскоро, съобщиха три турски източници.

Агенцията съобщи миналата седмица, че двете страни водят разговори за данъчния режим на автомобили в Турция, за да приключат инвестицията от 1 милиард евро (1,1 милиарда долара).

Производителят на автомобили, който също е обмислил възможността да направи инвестицията в България, не е обявил окончателно решение, но източници казаха, че Volkswagen (VOWG_p.DE) е положително настроен за инвестиране в Турция.

Ердоган и високопоставен служител на VW преодоляха повечето проблеми по време на среща тази седмица, каза един турски източник с познания по въпроса. Източник на концерна заяви, че Ердоган се е срещнал с главния изпълнителен директор на VW Хърбърт Диес тази седмица.

„Преди имаше някои малки проблеми, като например данъчните договорености върху автомобилите, които ще се продават. На срещата беше постигнато почти пълно съгласие“, каза турският източник. „Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция.“

Високите турски данъци върху по-големите автомобили ограничават повечето купувачи и местните производители до по-малки размери на двигателя. Автомобили с двигатели под 1,6 литра съставляваха 96% от новия пазар на автомобили в Турция през 2018 г. Източник заяви, че Турция се опитва да намери формула за справяне с проблемите на Volkswagen, без да поставя в неизгодно положение съществуващите производители на автомобили.

Основни производители като Fiat (FCHA.MI), Renault (RENA.PA), Ford (F.N), Hyundai (005380.KS) и Toyota (7203.T) са произвели над 1,3 милиона моторни превозни средства в Турция през миналата година.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви по време на посещение в Анкара, че Volkswagen прави голяма инвестиция в Турция.

Втори източник на немския концерн заяви, че все още трябва да се изяснят само незначителни въпроси, главно по данъчни въпроси. Очакваше се споразумението да бъде постигнато след няколко седмици и се очаква заводът да бъде построен в западната провинция Маниса, каза източникът.

„Вече няма проблем да мислим, че инвестицията ще бъде направена в Турция. Това решение ще бъде обявено не след дълго, след като бъдат направени окончателните корекции “, каза втори турски източник.