VW: електрическите автомобили няма да навредят на печалбите

„Нашето предимство е, че всички наши марки имат една и съща платформа“2012_volkswagen_chattanooga_3162-e1464285680780

Volkswagen прави една от най-амбициозните стъпки към електрически превозни средства в сравнение с другите автомобилни производители и въпреки това не се притеснява от промяната, засягаща маржовете му.

Въпреки че цените на електрическите автомобили намаляват бързо и стават конкурентоспособни на бензиновите превозни средства, все още е трудно автомобилните производители да ги продават изгодно.

По-рано тази година Toyota, която все още не е пуснала изцяло електрически автомобил, заяви, че „никой не продава електрически превозни средства печелившо“.

Nissan не се съгласи и заяви, че е „единственият“, който продава EVs с печалба.

Tesla е вероятно различна, тъй като те продават само електрически превозни средства, но компанията няколко пъти реализира печалба и има значителен брутен марж на своите първокласни електрически превозни средства.

Сега Volkswagen, който инвестира сериозно в масово производство на електрически превозни средства, се опитва да убеди инвеститорите, че ще може да реализира печалба от своята ориентация към електрически превозни средства.

Хърбърт Диес, главен изпълнителен директор на VW Group, каза в интервю за la Repubblica (чрез Reuters):

„Не очакваме влошаване на маржовете. Нашето предимство е, че всички наши марки имат една и съща платформа за електрически продукти и същите батерии, които купуваме в Китай.“

Разбира се, изпълнителният директор отбеляза също, че германският автомобилен производител се стреми да произвежда електрически автомобили главно в Европа и ще се избегнат милиарди евро европейски глоби за замърсяване, което също ще помогне на печалбите.

Но за да направят това, те трябва да произвеждат милиони EVs, което от своя страна ще им помогне да постигнат рентабилност на тези програми за превозни средства чрез икономия от мащаба.

Например, Диес заяви, че очакват да направят и доставят 20 000 SUV джипове Audi e-tron през тази година.

Porsche също увеличава производството на Taycan, а VW увеличава производството на ID.3 за началото на доставките през следващата година.

Радостно е, че повече автомобилни производители като VW излизат и публично заявяват, че могат да продават EV на печалба.